Roope Luhtala

Miten kansalaispalveluksesta kieltäytyviä naisia tulisi rangaista?

Taloustutkimuksen tekemän kyselyn mukaan 39% suomalaisista kannattaa naisten pakottamista aseettomaan kansalaispalvelukseen maanpuolustuksen hyväksi. Lisäksi 13% kannattaa naisten pakottamista armeijaan kuten miehetkin. Naisten kansalaispalvelus sai kannatusta myös HS-raadin jäseniltä sekä Perussuomalaiset Nuoret -järjestöltä.

 

Olisin kiinnostunut kuulemaan naisten kansalaispalvelusvelvollisuutta kannattavilta, että miten palveluksesta kieltäytyviä naisia tulisi heidän mielestään rangaista. Palveluksesta kieltäytyvät miehet saavat tällä hetkellä 173 päivän ehdottoman vankeusrangaistuksen. Velvollisuushan ei ole käytännössä velvollisuus, jos siitä kieltäytyviä ei rangaista.

 

Jos palveluksesta kieltäytyvät naiset määrätään vankeuteen, niin tuleeko tämän koskea myös yksinhuoltajaäitejä ja raskaanaolevia naisia? Jos yksinhuoltajaäidit määrätään vankilaan, niin tuleeko äidin järjestää lapsille sijaishoitaja omalla kustannuksellaan? Huomattakoon että yksinhuoltajaisille ei tällä hetkellä anneta vapautusta yksinhuoltajuuden perusteella.

 

Jos yksinhuoltajaäidit ja raskaanaolevat vapautetaan palveluksesta, niin miten toimitaan tilanteessa, jossa pariskunta eroaa ja nainen hakee yksinhuoltajuutta vain välttääkseen palveluksen? Lähettääkö valtio virkamiehen haastattelemaan pariskuntaa, ja arvioimaan oliko ero tehty vain palveluksen välttämisen takia vai oliko erolle todellisia syitä? Valvotaanko pariskunnan liikkeitä että saadaan selville vierailevatko he salaa toistensa luona, jolloin yksinhuoltajuus voidaan tulkita vain palveluksen välttelykeinoksi? Entä miten toimitaan mikäli nainen hankkiutuu raskaaksi välttääkseen palveluksen, ja toimittaa raskaudesta lääkärintodistuksen, mutta tekeekin tämän jälkeen abortin? Tuleeko valtion valvoa raskauden etenemistä, ja määrätä nainen uudelleen palvelukseen, mikäli raskaus syystä tai toisesta keskeytyy?

 

Naiset voivat toki yrittää hankkia vapautuksen palveluksesta samoilla kepulikonsteilla kuin monet miehet tällä hetkellä, eli vetoamalla keksittyihin terveysongelmiin. Hyvään lainsäädäntötapaan kuuluu kuitenkin säätää lakeja, joiden rikkomisesta ei synny yleistä tapaa, ja joiden noudattamista on mahdollista valvoa.

 

Kyseenalaiset keinot palveluksen välttämiseksi voivat myös kostautua, sillä valehtelemalla kutsunnoissa tai kutsuntalääkärille tulee samalla rikkoneeksi Rikoslain 16. luvun 7 §, eli tehneeksi rekisterimerkintärikoksen, tai 8 § eli anteneeksi väärän todistuksen viranomaisille. Seuraus on vähintään sakkoja tai jopa 3 vuotta vankeutta. Lisäksi myös rikokseen yllyttämisestä tuomitaan samoin kuin itse rikoksesta (Rikoslaki luku 5, 5 §).

 

Kaikki yllämainitut ongelmat poistuisivat jos nykyisen asevelvollisuusjärjestelmän epätasa-arvoisuus ratkaistaisiin naisiin ulotetun pakkotyövelvollisuuden sijaan luopumalla miehiä koskevasta asevelvollisuudesta. Lisäksi kansantalous hyötyisi useita miljardeja, ja huonosti motivoitunut massa-armeija olisi varaa korvata modernimmalla ja paremmin varustellulla vapaaehtoisarmeijalla.

 

Kansalaisaloitteen asevelvollisuuden lakkauttamiseksi voit allekirjoittaa osoitteeessa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/468

Lisätietoja kansalaisaloitteesta: http://ohion.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Valvontarangaistus tai avolaitoksessa olo mahdollistaa sen, että äiti pystyy hoitamaan lastaan tuomion aikanakin. Nykyiselläänkin jotkut äidit hoitavat pieniä lapsiaan vankilassa.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Pantarangaistus tekee yksinhuoltajaäidin arjesta vaikeaa. Jos lapsi tarvitsee ruokaa tai lääkkeitä, niin pantarangaistusta suorittavan äidin on mahdotonta lähteä hakemaan näitä kodin ulkopuolelta: http://yle.fi/uutiset/nilkkapanta_tekee_ihmisesta_...

Martti Laines

Varuskunnassa eläminen tekee varusmiehen arjen hoitamisesta vaikeaa. Varmasti vaikeampaa kuin kotona asuminen.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Miehet ovat naisesta syntyneet. Nainen imettää, vaihtaa vaipat, syöttää, ruokkii, pukee, paapoo, kouluttaa, opastaa ja ohjeistaa kaikki miehet. Miesten tehtävä on puolustaa maata. Se on vastapalvelus naisille kaikesta siitä uhrautuvasta työtä, mitä naiset tekevät miesten hyväksi!

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Oletko sitä mieltä että äidin rooli on kasvatuksessa merkittävämpi kuin isän?

Jonas Hellgren

Entä ne lapsettomat naiset? Inttiin vai linnaan?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Äidin rooli on monelle lapselle ainoa vanhemman rooli. Isien pitäisi enemmän keskittyä siihen, että sopeutuvat perhe-elämään ja isiksi, kuin hyötätä tämän blogistin tavoin perusturvallisuutta vastaan.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Tietääkseni yksinhuoltajaisiä ei vapauteta asevelvollisuuden suorittamisesta eikä aseistakieltäytyjiä vapauteta vankilatuomiosta. Miksi yksihuoltajaäitejä pitäisi vastaavassa tilanteessa kohdella eri tavoin?

Monesti lapsi syntyy molemmille vanhemmille. Raskausajan lopussa ja heti synnytyksen jälkeisinä kuukausina voidaan tehdä joustoja (lykkäystä), mutta eihän kukaan nainen ole raskaana jokaisena kuukautena ikävuosina 19-30, joka on asevelvollisuuden suorittamisen aikaraja. Isä voi hoitaa perhettä, kun äiti on poissa. Äiti, joka on synnyttämällä 12 lasta ennen kolmeakymmentä ikävuotta onnnistunut saamaan jatkuvasti lykkäystä, voidaan vapauttaa, niinhän vapautetaan kaikki miehetkin, jotka järkisyin ovat onnistuneet saamaan lykkaystä 30 ikävuoteen asti.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Lykkäystä voi saada myös opintojen tai töiden takia. Jos lykkäystä annetaan raskauden takia, niin palveluksen voi välttää hankkiutumalla toistuvasti raskaaksi ja keskeyttämällä raskaus heti lääkärintodistuksen saamisen jälkeen.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Naiseuteen ja naisellisuuteen kuuluu elämän synnyttäminen ja sen suojaaminen, hoiva.

Nykyään monet naiset omaksuvat mielummin miehisen roolin, joten suotakoon heille mm. asevelvollisuus, jos vapaaehtoisesti tahtovat.

Otsikon kysymys ei ole ajanmukainen ja siinä paistaa laittomuuskin. Yhteiskunnallinen kohtuus pitää olla ohjenuorana, ei naisten ylenmääräinen raskauttaminen.

Martti Laines

Jos naisia ei voi ylenmäärin edes raskauttaa (sic), niin kyllä tasa-arvon vaatimusten hyökyaaltoon sopii paremmin kuin mikään naisten pakollinen maanpuolustuskoulutus. Siinä kuin miehillekin.

Rainer Salosensaari

Järkevintä olisi jos asepalvelus olisi vapaaehtoista, silloin ratkeaisi myös tukku muita ongelmia mm. ei enää tarvittaisi järjetöntä siviilipalvelusta.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Tasa-arvo on perustuslaissa tärkeässä asemassa. Siitä säädetään jo pykälässä kuusi. Maanpuolustus on paljon jäljempänä, vasta pykälässä 127. Siksi maanpuolustus tulee järjestää tasa-arvoisesti, oli se tapa mikä tahansa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Palveluksesta kieltäytyvät miehet saavat tällä hetkellä 173 päivän ehdottoman vankeusrangaistuksen."

Eikös olisi luonnollisinta, että palveluksesta kieltäytyville naisille tulisi tuo sama rangaistus?

- "Jos palveluksesta kieltäytyvät naiset määrätään vankeuteen, niin tuleeko tämän koskea myös yksinhuoltajaäitejä ja raskaanaolevia naisia?"

Miksi ei? Kyllä kai yksinhuoltajaäiti tai raskaana oleva nainen nykyäänkin joutuu vankilaan, jos tekee sellaisen rikoksen, mistä vankeutta tuomitaan.

- "Jos yksinhuoltajaäidit ja raskaanaolevat vapautetaan palveluksesta, niin miten toimitaan tilanteessa, jossa pariskunta eroaa ja nainen hakee yksinhuoltajuutta vain välttääkseen palveluksen?"

Ei kai sille mitään voi sen enempää kuin nykyään sillekään, että mies vaikkapa liittyy Jehovan todistajiin vain välttääkseen palveluksen.

- "Entä miten toimitaan mikäli nainen hankkiutuu raskaaksi välttääkseen palveluksen, ja toimittaa raskaudesta lääkärintodistuksen, mutta tekeekin tämän jälkeen abortin?"

Tasa-arvoinen maanpuolustusvelvollisuus olisi järkevintä järjestää niin, että naiset voisivat halutessaan suorittaa sen siviilipalveluksena, kuten nykyään miehet voivat korvata asepalveluksen. Siviilipalvelusmiehethän monesti asuvat kotonaan, ja käyvät palveluspaikassaan kuten tavalliset työssäkäyvät ihmiset.

- "Tuleeko valtion valvoa raskauden etenemistä, ja määrätä nainen uudelleen palvelukseen, mikäli raskaus syystä tai toisesta keskeytyy?"

Varmaankin. Miten nykyään toimitaan silloin, jos mies 19-vuotiaana liittyy Jehovan todistajiin, mutta eroaa heistä ennen 28. ikävuotta?

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

"Eikös olisi luonnollisinta, että palveluksesta kieltäytyville naisille tulisi tuo sama rangaistus?"

Jos naisten pakollista kansalaispalvelusta kannattavalta poliitikolta kysyy että pitäisikö palveluksesta kielätytyvät yksinhuoltajaäidit ja raskaanaolevat laittaa vankilaan, niin vastaus voi olla myös että "Ei tietenkään, heidät pitää vapauttaa".

Ihmisillä on yleisesti taipumusta ajatella että asevelvollisuus on hyvä juttu, mutta kieltäytyjiä ei kuitenkaan tulisi laittaa vankilaan, vaikka nämä kannat ovatkin keskenään ristiriidassa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kysymyksenasettelunne on luonnoton ja laiton.

Toimituksen poiminnat