Roope Luhtala

Altia kannattaa myydä

Vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie vastustaa alkoholia valmistavan ja markkinoivan valtio-omisteisen Altian myymistä. Lapintien mukaan myyminen laskee verotuloja, sillä ulkomaiset yhtiöt usein kiertävät yhteisöveroa näyttämällä yrityksen tuloksen matalamman yritysverotuksen maassa.

 

Suomalaiset yritykset voivat kuitenkin kiertää yhteisöveroa siinä missä ulkomaisetkin. Voitto on helppo siirtää toiseen maahan mm. siirtohinnoittelulla, lainajärjestelyllä tai siirtämällä yrityksen immateriaalioikeudet ulkomaille. Veronkierto-ongelma on mahdollista ratkaista poistamalla yhteisövero kokonaan, kuten Virossa on tehty. Yhteisöveron laskeminen hyödyttää pääasiassa kuluttajia, sillä veronalennus laskee yritysten rahoituskuluja, ja kilpailun seurauksena alennus siirtyy yritysten myymien hyödykkeiden hintoihin.

 

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykosken mielestä Altian myyminen ulkomaille voisi johtaa tuotannossa käytettyjen raaka-aineiden vaihtumiseen ulkomaisiksi. Kuitenkin jos ulkomailla pystytään tuottamaan raaka-aineita halvemmalla, kannattaa raaka-aineet ostaa ulkomailta, ja keskittyä tuottamaan arvokkaampia hyödykkeitä Suomessa. Mitä enemmän Suomessa harjoitetaan tukiriippuvaisia matalan tuottavuuden elinkeinoja, kuten mm. maataloutta ja telakkatoimintaa, sitä lähempänä Suomen elintaso on kehitysmaita, joissa matalan tuottavuuden elinkeinot ovat yleisiä. Suomessa valitettavasti käytetään n. 4 miljardia euroa vuodessa kansallisiin maataloustukiin, vaikka esim. Virossa ja Ruotsissa ei jaeta kansallisia tukia käytännössä lainkaan. Huoltovarmuutta voitaisiin ylläpitää huomattavasti edullisemminkin, kuin tukemalla (todellisuudessa ulkomaisesta polttoaineesta riippuvaista) maataloustuotantoa.

 

Altia kannattaa myydä yksityisille, sillä yksityisessä omistuksessa yritysten sijoitetun pääoman tuotto on korkeampi kuin valtion omistuksessa. Tuotto on korkeampi, sillä yksityisillä omistajilla on henkilökohtainen taloudellinen kannustin valvoa ja kehittää yrityksen toimintaa, toisin kuin valtion virkamiehillä. Valtio saa siis Altian myymisestä enemmän rahaa, kuin mikä olisi Altian tulevaisuudessa maksamien osinkojen nykyarvo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Näetkö liberaalina ongelmia Altian määräävästä markkina-asemasta, joka turvataan Alkon monopolilla? Altian asema Suomen alkoholimarkkinoilla on markkinatalouden vastakohta.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Tavarantoimittajilla ei oikein voi olla määräävää markkina-asemaa, tavaraa voi aina ostaa muilta.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Altian tuotteet ovat siis vakiintuneet Alkon hyllyille, ja muiden tuottajien on vaikea saada tuotteitaan sinne myyntiin. Ongelmana on siis Alkon mielivaltainen ja jäykkä tuotevalikoima. Tämä tuo Altialle viinamonopolin takaaman ylivertaisen aseman tuottajana.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Yksi asia ihmetyttää, kun Altian yksityistämisen myötä sanotaan kansalaisilla olevan mahdollisuus ostaa viinafirman osakkeita. Siis ostaa sitä jonka jo nyt omistaa??

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Mutta nykymallissa ihmiset eivät voi valita haluavatko omistaa viinayritystä vai eivät.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Veronkierto-ongelma on mahdollista ratkaista poistamalla yhteisövero kokonaan,"

Lopetetaan kaikki verotus niin tuo veronkierto häipyy kokonaan, toisaalta valtiolle eli yhteiskunnalle taitaa tulla muita ongelmia. Toki tuottavat valtionyhtiöt voi myydä se vain tarkoittaa että valtion on saatava rahoituksensa sitten muuta kautta eli veronmaksajilta. Kumma kun Norja ei tajua myydä öljyänsä yksityisille tai Ruotsi kaivoksiansa, no siksi kai heidän taloutensa on hieman eri tasolla kuin Suomella.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Luonnonvarat ovat yhteistä omaisuutta, eikä niihin tule myöntää vastikkeettomia yksinoikeuksia. Luonnonvarojen hyödyntämisoikeuksista saatavilla tuloilla on mahdollista laskea muuta verotusta.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ette ole sitten tutustuneet Saksaan, jossa matalan tuottavuuden elinkeinot kuten Volkswagen AG, BMW tai Meyer Werft, ovat yleisiä ja tuottavat osaltaan sen Saksan ylijäämän.

Autoteollisuudessa suurin nousija maailmanmitassa on toki ollut eteläkorealainen Hyundai Motor, osinkotuotto noin 0,5 ja voitonjakosuhde noin 5.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Onko valtion tehtävä tehdä viinaa, vai jotain muuta? Ydintoimintoihin kuulumattomat rönsyt pitää myydä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Juhani Perttu: "Onko valtion tehtävä tehdä viinaa, vai jotain muuta? Ydintoimintoihin kuulumattomat rönsyt pitää myydä."

Miksi valtio-omisteinen yhtiö ei voi tehdä viinaa ja ostaa sekä myydä muita alkoholituotteita? Mitkä ovat valtion ydintoiminnat, jotka eivät ole rönsyjä? Onko valtiovallalle jotain arvoa sillä, että Pohjanmaan viljelijöillä on mahdollisuus sopimusviljelyyn Altian kanssa ja toisaalta karjatilat saavat mäskiä lehmilleen?

Yksi erittäin negatiivinen esimerkki valtion tekemistä myynneistä lienee Kemira. Mikä mahtoi olla sen päätöksen kulku? Kuka päätti kaiken ja miksi? Ainakin nyt maanviljely tarvitsee lannoitteita, joiden hinta nousee ja nousee. Eläköön siis yksityinen omistus ja kilpailu.

Käyttäjän MikaelSderholm kuva
Mikael Söderholm

Kallis lannoite tuhosi suomalaisen maatalouden kannattavuuden?

Toimituksen poiminnat