Roope Luhtala

AKL polttaa 25 950 euroa protestiksi totaalikieltäytyjien vankeusrangaistuksille

Kansan Uutiset uutisoi Aseistakieltäytyjäliiton polttavan huomenna tiistaina 24.6.2014 Porvoon käräjäoikeuden edessä 25 950 euroa leikkirahaa protestiksi totaalikieltäytyjien vankeusrangaistuksille. Summa vastaa yhden totaalikieltäytyjän 173 päivää kestävän jalkapantarangaistuksen valvomisen kuluja. Kotiarestissa tuomionsa istuvan totaalin valvominen maksaa valtiolle 150 euroa päivässä.

 

Mielenosoituksessa poltetaan myös Suomen perustuslain kuudes pykälä, jota asevelvollisuuslaki rikkoo asettaessaan kansalaisia eri asemaan sukupuolensa perusteella, sekä professori Panu Poutvaaran ja professori Javier A. Birchenallin tutkimukset, joiden mukaan maanpuolustuksessa tarvittava reservi on reservin koosta riippumatta kansantaloudelle edullisempi muodostaa vapaaehtoismallissa kuin asevelvollisuusjärjestelmässä.

 

Jos Poutvaaran ja Birchenallin tutkimukset ovat oikeassa, ei asevelvollisuuden ylläpitämisessä ole mitään järkeä. Jos reservi on aina edullisempi muodostaa vapaaehtoismallissa reservin koosta riippumatta, kannattaa asevelvollisuus lakkauttaa aina. Kysymys on verrannollinen siihen, että kannattaisiko ostaa sama televisio kalliimmalla vai halvemmalla hinnalla.

 

Poutvaaran mukaan pakottamisesta aiheutuu yhteiskunnalle vuosittain 1-2% osuutta bruttokansantuotteesta vastaavat ylimääräiset kustannukset, eli n. 1,6 - 3,2 miljardia euroa. Lisäkustannukset johtuvat mm. siitä että pakottamismallissa asepalvelusta eivät suorita ensisijaisesti ne, joiden työ- tai opiskelutilanteeseen palvelus parhaiten sopii, ja tästä syystä pakottaminen lyhentää työuria vapaaehtoismallia enemmän.

 

Tervetuloa siis mielenosoitukseen vastustamaan jokavuotista 1,6 - 3,2 miljardin euron hukkaan heittämistä, epätasa-arvoista vapaudenriistoa, maanpuolustuksen kustannusten maksattamista ensisijaisesti köyhillä varusmiehillä ja/tai jotain muuta asevelvollisuuden haitallista sivuvaikutusta. Voit ilmoittautua mukaan myös facebookissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Markka-aikana meillä oli vielä voimassa laki, joka kielsi rahojen tahallisen tuhomisen, ja näin tuo polttaminen olisi ollut kielletty. Käsittääkseni euroon siirtyminen ja ihmisoikeuspykälät muutenkin ovat johtaneet siihen, että rahan polttaminen on nykyisin täysin laillista.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

EU sitä rahaa vasta "polttaakin".

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Ehdottaisin kuitenkin tekemään niin, että tilaisuudessa poltettaisiin symbolinen shekki ja rahat annettaisiin maailman nälkää näkeville.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Rahat ovat itse printattuja 50 euron seteliä muistuttavia, joten oikeaa rahaa ei sentään pala.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3

Toi on epistä, ettet sitä heti kertonut.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala Vastaus kommenttiin #5

Se, polttaako AKL oikeaa rahaa vai leikkirahaa, on aika merkityksetöntä sen rinnalla että valtio "polttaa" 25 950 ihan oikeaa euroa jokaista pantarangaistusta kärsivää totaalikieltäytyjää kohti. Totaalikieltäytyjiä on n. 50 vuodessa, joten valtion vuosittain rangaistuksien valvontaan tuhlaama summa on 50 * 25 950 = 1 297 500 euroa.

Mutta ihan hyvä huomio muuten, päivitin kirjoitukseen että kyseessä on leikkiraha.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Hmm... ennen poltettiin sotilaspasseja, mutta kun niitä ei kaikilla ole, niin pitää sitten polttaa jotakin muuta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Raiskauksesta saa ehdollista, armeijasta kieltäytymisestä ehdotonta vankeutta. Naisen kuristamisesta selviää sakoilla. No, ehkäpä naisiakin pitää rangaista vastavuoroisesti jotenkin, kun kerran miessukupuolesta rangaistaan asevelvollisuudella.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Sosiaalituet pysyvästi pois totaalikieltäytyjiltä -> ei tarvitse pantarangaistusta ja rahaa säästyy..

Kalevi Wahrman

Ja yhteiskunnan tuet pois myös Mäkelältä, koska on ulkopolitiikallemma vaaraksi.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Suomen ulkopolitiikka ei ole Venäjän perseennuolentaa, vaikka Wahrman ja muut kommunistit jostain syystä niin haluaisivatkin. Itse asiaan ei tainnut olla mitään sanottavaa?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

...mutta ei murhaajilta, niinkö?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ei liity aiheeseen mitenkään, mutta senhän saivartelijatrolli tietääkin jo.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Taitaa Mäkelällä vähän mopo keulia, kun ehdottaa ajatusrikoksesta kymmenien / satojen tuhansien eurojen sakkoa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Jos ei kiinnosta osallistua yhteiskunnan toiminnan turvaamiseen, ei varmaankaan tarvitse sen tukeakaan.

Aseistakieltäytyjät voivat demokratian keinoin ajaa lakimuutoksia, mutta totaalikieltäytyminen on toistaiseksi rangaistavaa ja omasta mielestäni se saa sellaisena pysyäkkin. Esitin vain tavan jolla motivoidaan itsekkään totaalit hoitamaan velvollisuutensa kunnialla, ilman että yhteiskunnan tarvitsee tuhlata rahoja vankilapaikkoihin tai pantavalvontaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #14

Kyllähän kaikki tietävät, jotta asevelvollisuudesta saa nykyään vapautuksen pyydettäessä. Toteaalikieltäytyminen osoittaa voimakasta vakaumusta. Pitäisikö Jehovan todistajiltakin mielestäsi kieltää sosiaaliturva?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #15

Mielestäni jehovien erityiskohtelu (kuten myös ahvenanmaalaisten) pitäisi poistaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #16

Ahvenanmaalaisten erityiskohtelu taitaa pohjautua kansainvälisiin sopimuksiin. Jehovatkin ovat kyllä sillä tavalla vakaumuksellisia, että vielä 60-luvulla he menivät lusimaan erityistyölaitoksiin, joiden olot eivät häävit olleet.
Pitäisikö naisten erityiskohtelu poistaa?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #17

Uskonnon mukaan tehtävä erottelu on perustuslain ja ihmisoikeussopimusten vastaista, joten jehovien vapautus on kumottava ihan noilla perusteilla.

Mitä sinun mielestäsi totaalikieltäytyjille pitäisi tehdä?

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala Vastaus kommenttiin #18

Totaalikieltäytyjät pitää laittaa maksamaan sama summa valtiolle kuin mikä on varusmiesten tekemän maanpuolustuskykyä nostavan työn arvo. Vankeusrangaistukset eivät ole tuottavaa työtä, joten on parempi että totaalikieltäytyjien, samoin kuin muidenkin vapautettujen, veroja nostetaan, ja näillä rahoitetaan varusmiesten palkat.

Helpoiten tämä onnistuu lakkauttamalla asevelvollisuus, jolloin varusmiesten palkat on pakko nostaa sellaiselle tasolle että heitä riittää palvelukseen vapaaehtoisina. Tällöin maanpuolustuksen kustannukset jakautuvat nykyistä tasaisemmin, kun kaikki vapautetut maksavat varusmiesten palkkoja veroissaan.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #14

Verojen maksaminen turvaa yhteiskunnan toimintaa paljon paremmin kuin asevelvollisuus. Töissä käyvä totaali on yhteiskunnalle paljon arvokkaampi kuin huonosti motivoitunut sluibailija armeijassa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Oleellista on maanpuolustustahto,jos sitä on,kaikki hoituu,jos ei niin kansakunta romahtaa !
Ei talvisotaan lähtiessä"Malli Cajander" antanut hääppösiä mahdollisuuksia,mutta halu puolustaa oma maata pelasti kansakunnan !

Toimituksen poiminnat